Selasa, 15 Mac 2011

Cuti Sekolah Yang Berkualiti

Assalamualaikum,
Cuti sekolah selama sembilan hari bermula 12 Mac hingga 20 Mac 2011 adalah saat-saat yang dinantikan oleh semua murid-murid sekolah. Perancangan membekalkan kerja rumah oleh pihak sekolah dan pemantauan berterusan ibu bapa merupakan kesinambungan pembelajaran dalam masa cuti yang berkualiti.
Bercuti  bukan bermakna murid-murid terus bercuti dari mendapat ilmu. Sepatutnya murid-murid menggunakan waktu cuti sekolah ini bagi  memperkayakan pengetahuan melalui bahan bacaan tambahan, mengulang kaji atau menambah  ilmu melalui  pelbagai sumber .
Tidak dinafikan, merehatkan minda ketika bercuti sekolah amat diperlukan oleh murid-murid sekolah. Pelbagai kaedah dalam merehatkan diri dan dalam masa yang sama anak-anak tidak tercicir dari mendapat ilmu. Pendekatan seperti mengikuti  program-program yang disediakan oleh  pihak yang berkepentingan seperti program motivasi masa cuti atau menyertai kursus-kursus jangka pendek adalah pilihan bagi  yang berkemampuan. Malahan ketika berehat, murid-murid masih boleh mencari ilmu sambil menonton televisyen dengan membuat catatan dalam bentuk peta minda segala maklumat yang berilmiah.
Alternatif  yang disediakan oleh pihak sekolah seperti kelas tambahan dan aktiviti ko-kurikulum masa cuti merupakan salah satu pilihan tepat bagi ibu bapa yang prihatin tentang kepentingan dan cabaran pendidikan masa kini.
Tahniah kepada semua murid SK TAMAN BUNGA RAYA 1 yang hadir ke kelas tambahan dan menghadiri aktiviti ko-kurikulum  masa cuti.
Selamat bercuti dan insyaAllah jumpa 21 Mac 2011.

0 ulasan:

Catat Ulasan