Selasa, 26 April 2011

PELANCARAN BULAN AKTIVITI PANITIA TERAS

Pelancaran Bulan-bulan Aktiviti bagi 4 Panitia seperti Panitia Bahasa Melayu,Panitia Bahasa Inggeris, Panitia Matematik dan Panitia Sains pada 25 April 2011 merupakan gabungan pelancaran buat pertama kalinya dalam sejarah Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1. Pelancaran tersebut melambangkan keperluan pengajaran secara kolaborasi atau pengajaran merentas kurikulum samada dalam matapelajaran lain atau dalam ko akademik.


Kolaborasi di dalam aktiviti Kelab dan Persatuan pada setiap hari Rabu dengan Panitia di harapkan dapat memupuk dan menyemarakkan minat murid-murid untuk terus menguasai kemahiran dalam semua subjek selain menggalakkan murid-murid untuk terus bersaing secara sihat, berkerjasama, memberi peluang kepada semua murid melibatkan diri dalam mencari pelapis pemidato, “Public speaking” atau pencarian Saintis Muda dan Eureka Ree.

Aktiviti –aktiviti panitia yang dirancang sudah tentu akan memberi input pembelajaran secara tidak formal melalui kepelbagaian aktiviti. Pepatah mengatakan jika kita baca kita faham,jika kita buat kita ingat.

Merujuk kepada pengajaran merentas kurikulum, dalam petikan buku teks Bahasa Melayu tahun 6 muka surat 65 bertajuk “Mensyukuri Nikmat Alam” mempunyai perkaitan dengan Buku Teks Bahasa Inggeris muka surat 65 bertajuk “Colours and Feelings” malahan berkaitan juga dengan Buku Teks Sains muka surat 98 bertajuk “The Darkness Falls In The Day”.

Menjadi kewajipan guru-guru mempelbagaikan kaedah penyampaian sebagai pengukuhan ilmu kerana ilmu tersebut perlu diamalkan , diwarisi malahan dijadikan panduan menghadapi realiti kehidupan. Kepelbagaian aktiviti yang disediakan bagi mewarnai bulan panitia sewajarnya setiap murid melibatkan diri .

Aktiviti mewarna tahap 1, “Spelling Bee” “Explore race”, Berlakon dan Membaca Buku cerita yang merupakan sebahagian dari aktiviti bulan Panitia Teras Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1.

Jika kita tidak terlibat secara langsung dengan aktiviti tersebut, marilah sekadar kita hayati petikan buku-buku teks berikut :

Nikmati Alam

Syukur aku

dibesarkan di sini

hidup bersama pelbagai fauna

yang jarang-jarang kita temui

yang kadang-kadang menimbulkan

misteri

Syukur aku

Miliki pertiwi ini

Yang membiakkan flora yang amat bererti

Selain menjadi sumber rezeki

Pelbagai penyakit, kau ubati…


KUALA KOH :
 Gambar Ehsan :
 @Zain Zubir and group photopages ……………………………………………………………….

Colours And Feeling

Red hibiscus, in a wonderful world,

Loving and courageous it is all about.

Trees of brown and green in a wonderful world.

An air of freshness that it bestows.

White clouds in a beautiful world,

Floating like clean cotton across the sky.

Petikan: Buku Teks Bahasa Inggeris muka surat 65

…………………………………………………………………….

Darkness Falls In The Day

Darkness falls in the day

“Mighty Sun has been eaten up! They say.

There is much sadness and fright

For mighty Sun gives us radiant light.

Alas, tiny Moon has blocked his rays

“For once, I show my power!” she says.

0 ulasan:

Catat Ulasan