Sabtu, 14 Mei 2011

“GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA”

Gurulah yang melahirkan seorang cendiakawan,menteri, doktor,usahawan,artis,tentera dan pelbagai bidang aset  negara mahu pun dia hanya seorang penoreh getah akhirnya. Hakikatnya tiada seorang guru pun  ingin melihat anak didiknya bernasib malang menghadapi zaman-zaman selepas alam persekolahan. Kegembiraan seorang guru  bila melihat muridnya sudah pandai membaca malahan merasa bangga bila bekas muridnya berjaya menghadapi realiti  dan cabaran kehidupan.
Ucapan Bertema Guru Besar dalam Perhimpunan Rasmi
Kekecewaan dan rasa hampa insan bergelar guru jika murid-muridnya gagal melalui liku-liku hidup hanya terubat bila akhirnya pasrah dan redha segalanya berlaku atas kehendak Allah. Di sudut hati kecil seorang insan bergelar murid juga tidak pernah mengimpikan hidup merana dan ketinggalan  dalam  pencarian  ilmu.
Cabaran dan dugaan dalam mendidik  anak-anak didik menjanjikan pewarnaan dunia seorang pendidik itu lebih indah. Adalah mustahil seorang guru itu tidak rasa bersalah jika gagal menjadikan impian muridnya menjadi realiti. Kelangsungan mendidik,membimbing dan menyebarkan ilmu merupakan agenda seorang yang bergelar guru. Semakin lama berkecimpung dalam arena pendidikan, semakin sayang dan cinta kepada dunia pendidikan tanpa mengira kepenatan mendidik itu sebagai satu beban.
Seorang guru yang berjiwa pendidik sedia berkorban masa,tenaga dan wang ringgit dalam memastikan hasrat yang tersirat di dalam Falsafah Pendidikan Negara tercapai demi agama, bangsa dan Negara. Bila disebut guru ia sinonim dengan murid. Peribahasa menyatakan” Disigai sampai ke langit” dalam menyelesaikan sesuatu masalah murid menjadikan dunia perguruan lebih mencabar.
Bermotokan “ Guru Mengajar, Murid Belajar”di Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1,  ia memberi inspirasi setiap guru terus berusaha mendidik murid-muridnya tanpa mengira waktu dan adakalanya mengenepikan kepentingan peribadi dan keluarga. Kepahitan dalam perkongsian ilmu bersama murid-muridnya menjadi lebih manis dalam ingatan khususnya selepas seorang guru itu bersara tetapi tetap di gelar GURU sehingga akhir hayatnya kerana komitmen terhadap institusi pendidikan  dalam memastikan kemenjadian aset Negara


Mesyuarat Guru Sebelum Pembukaan Awal Sesi Persekolahan
Setiap tahun tanggal 16 Mei, merupakan tarikh keramat yang dinanti-nantikan oleh setiap insan bergelar guru. Bukan hadiah yang dinanti, bukan penghargaan yang diharapkan malahan bukan ucapan “terima kasih,cik gu” yang di impikan. Pengukur utama ialah kepuasan diri dalam membimbing, mendidik dan melahirkan pelapis Negara dalam pelbagai bidang.Tanggal 16 Mei adalah hari “Recharge” dan “Refresh” semula semangat yang mungkin telah luntur, hati yang mungkin tercalar, diri yang mungkin alpa, minda yang mungkin terpesong dan yang penting membetulkan niat membimbing , mendidik dan menurunkan sebanyak mungkin ilmu serta pengalaman menghadapi cabaran glokal  dan ” dunia tanpa sempadan”  kepada generasi pelapis.


 
GIMIK PELANCARAN BULAN PANITIA SAINS

GIMIK PERASMIAN SAMBUTAN HARI KEBANGSAAN


SELAMAT HARI GURU dari Barisan Pentadbir dan seorang insan bergelar GURU BESAR @ besar jiwa,besar impian dan besar hati KEPADA GURU-GURU khusus Guru-Guru Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1, Hulu Selangor; ,SK Sungai Buaya,Rawang ; SK Taman Melawati 1,Gombak; SK Jalan Selangor 2,Petaling Jaya ;SK Sri Kelana, PJ; SMK Taman Medan ,PJ; SMK Tengku Ampuan Rahimah,Klang; SMK Raja Zarina, P.Klang dan SM Sains Sultan Mahmud, Terangganu. Semoga Allah merahmati setiap sumbangan keringat, tenaga, idea, masa dan wang ringgit anda yang bergelar GURU.
Marilah semua insan yang telah berjaya dilahirkan oleh guru-guru pondok, guru-guru surau ,guru-guru pengajian tinggi malahan hebatnya guru-guru di Sekolah Kebangsaan Taman Bunga Raya 1, Bukit Beruntung membacakan doa untuk mereka.
Ya Allah , Tuhan Semesta Alam ,
Kami merafakkan rasa kesyukuran kepada-Mu kerana telah mengizinkan kami untuk meraikan guru-guru kami hanya dengan sepotong doa
Ya Allah , Ya ‘Azizi Ya Sattar Ya Fa’alullima yurid ,
Sesungguhnya tugas sebagai guru adalah tugas yang mulia dan murni sepanjang zaman , justeru itu kurniakanlah kepada guru-guru kami hati yang ikhlas dalam menyempurnakan tanggungjawab yang berat ini dengan sebaiknya . Lorongkanlah hati guru-guru kami agar menjadikan seluruh aktriviti dunia pendidikan sebagai ibadah mengharapkan rahmat dan keredhaan-Mu  semata-mata . 
Ya Allah , Ya Mudabbiral amri ,
 Pada saat dan detik ini, kami hulurkan tangan pengharapan , memohon ihsan dan pimpinan-Mu agar Engkau anugerahkan rasa kasih sayang  kepada barisan pendidik yang budiman terhadap anak-anak didik mereka , sebagaimana mereka mengasihi dan menyayangi anak- anak mereka sendiri , kurniakanlah kepada mereka kesabaran , ketabahan , semangat kerjasama yang tinggi dalam sebuah pasukan , semangat permuafakatan dan semangat juang yang tidak mengenal erti putus asa dalam memikul tanggungjawab sebagai seorang pendidik dan berusaha menyumbang tenaga , idea dan kepakaran demi meningkatkan kualiti akademik dan ko-kurikulum pelajar-pelajar sekolah ini khasnya dan di arena pendidikan perdana amnya .
Ya Allah , Ya Mukawwiral laili wan nahar ,
Pada kesempatan ini , kami mohon kepada kebesaran dan kehebatan-Mu ya Allah sudilah kiranya Engkau mengurniakan kepada kami sifat yang mulia dan akhlak yang luhur , mudah-mudahan kami akan menjadi anak didik yang sentiasa menghormati guru-guru kami , mendengar tunjuk ajar daripada guru-guru kami , kami sentiasa mengharapkan teguran dan bimbingan guru-guru , semoga kami menjadi insan yang sempurna dan berguna kepada agama , bangsa dan negara tercinta 

2 ulasan:

kawie2020 berkata...

salam cikgu, sayangnya video kawad berirama oleh rumah bendahara sudah tiada. kali pertama saya melatih perbarisan rumah sukan di sktbr1.

selamat hari guru dan terima kasih kepada semua cikgu-cikgu di malaysia ini.

siapa lah saya tanpa didikan cikgu-cikgu semua..

. berkata...

Insyaallah saya akan cuba usahakan..nice team

Catat Ulasan